Tips voor uw pelletkachel terug op te starten na de zomer.

pellets

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van een pelletkachel is ervoor zorgen dat de pellet voorraadbak regelmatig volledig wordt geleegd. In deze blogpost zullen we bespreken waarom het van cruciaal belang is om de pellet voorraadbak volledig leeg te maken.

1. Voorkomt Ophoping van Oude Pellets:

Pellets hebben een beperkte houdbaarheid, zelfs als ze correct worden opgeslagen. Wanneer nieuwe pellets bovenop oude pellets worden geladen, kunnen de oudere pellets vochtig worden of zelfs ontbinden. Dit kan leiden tot problemen zoals verstoppingen in het aanvoermechanismen en slechte verbrandingsefficiëntie. Door de voorraadbak volledig leeg te maken na het stookseizoen  zorg je ervoor dat je altijd verse en hoogwaardige brandstof gebruikt bij de herstart in de herfst.

2. Voorkomt Problemen met de aanvoer:

Pelletkachels zijn voorzien van een mechanisme om pellets van de voorraadbak naar de verbrandingskamer te voeren. Als de voorraadbak niet volledig leeg is, kunnen er zich klonten vormen die de voeraanvoer kunnen blokkeren. Dit kan leiden tot storingen en zelfs tot schade aan de voeraanvoermechanismen. Het regelmatig legen van de voorraadbak helpt om deze problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat je kachel soepel blijft werken.

3. Verbeterde Verbrandingsefficiëntie:

 Er is een constante toevoer van verse pellets, wat resulteert in een gelijkmatige verbranding en een hogere warmte-output. Dit betekent dat je huis sneller en gelijkmatiger wordt verwarmd, wat resulteert in een comfortabelere omgeving en mogelijk zelfs brandstofbesparingen.

4. Minder Onderhoud en Reparaties:

Door de pellet voorraadbak regelmatig leeg te maken, verleng je de levensduur van je pelletkachel en verminder je de kans op kostbare reparaties. Ophoping van oude pellets en verstoppingen kan leiden tot mechanische problemen die anders vermeden hadden kunnen worden. Regelmatig onderhoud, waaronder het legen van de voorraadbak, is een kosteneffectieve manier om je pelletkachel in topconditie te houden.

5. Veiligheid:

Een volledig geleegde voorraadbak kan ook bijdragen aan de veiligheid van je pelletkachel. Wanneer oude pellets ontbinden of vochtig worden, kunnen ze ongewenste rook- en koolstofmonoxide-uitstoot veroorzaken. Door de voorraadbak leeg te maken, minimaliseer je het risico op dergelijke problemen en zorg je voor een veiligere verwarmingservaring.

Kortom, het regelmatig legen van de pellet voorraadbak van je pelletkachel is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je kachel efficiënt, betrouwbaar en veilig blijft werken. Het minimaliseert potentiële problemen, verlengt de levensduur van je kachel en zorgt voor een optimale verwarmingservaring in je huis. Vergeet dus niet om deze eenvoudige maar essentiële stap op te nemen in je pelletkachelonderhoudsroutine.

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien u verder gaat op deze website geeft u toestemming op het gebruik ervan. 

Scroll naar boven