Hoe hoog moet een rookgasafvoer voor een pelletkachel zijn?

Rookgasafvoer plaatsen volgens wettelijke normen.

De hoogte van de rookgasafvoer van een pelletkachel kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder lokale bouwvoorschriften, de specificaties van de pelletkachel en de installatieomstandigheden. Het is belangrijk om de richtlijnen van de fabrikant van de pelletkachel te volgen en eventuele lokale regelgeving te raadplegen. Over het algemeen zijn er echter enkele algemene richtlijnen die je kunt overwegen:

Minimale hoogte boven het dak: Als de rookgasafvoer door het dak gaat, wordt meestal een minimale hoogte boven het hoogste deel van het dak aanbevolen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat rook en gassen goed worden afgevoerd en niet terugstromen in het gebouw.

De minimale hoogte kan variëren, maar typisch wordt ergens tussen 0,5 tot 1,5 meter boven het hoogste punt van het dak aanbevolen.

Bij schuin dak wordt dan een denkbeeldige lijn getrokken van waaruit de buis uit het dak komt en ongeveer een 60 tal cm hoger geplaatst.

Afstand tot obstakels: De rookgasafvoer moet voldoende afstand hebben tot obstakels zoals ramen, deuren, luchtinlaten en andere ventilatiesystemen. Dit voorkomt dat rook en gassen in de leefruimte terechtkomen. De specifieke afstanden kunnen variëren afhankelijk van de lokale regelgeving en fabrikantspecificaties.

Fabrikantsspecificaties: De fabrikant van de pelletkachel zal specifieke aanbevelingen geven voor de hoogte van de rookgasafvoer. Deze informatie moet te vinden zijn in de handleiding van de kachel. Het is belangrijk om deze aanbevelingen strikt op te volgen om de veiligheid en efficiëntie van de pelletkachel te waarborgen.

Luchtkwaliteit en trek: Een goede trek in de rookgasafvoer is essentieel voor een efficiënte verbranding en om te voorkomen dat rook en gassen zich ophopen in de leefruimte. De hoogte van de rookgasafvoer kan van invloed zijn op de trek en daarom op de prestaties van de pelletkachel.

Al met al is het raadzaam om een professionele installateur te raadplegen bij het bepalen van de optimale hoogte voor de rookgasafvoer van jouw pelletkachel. Zij kunnen rekening houden met alle relevante factoren en ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de lokale voorschriften en fabrikantsrichtlijnen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien u verder gaat op deze website geeft u toestemming op het gebruik ervan. 

Scroll naar boven